Energie besparen? Blindvermogen verbeteren!

Blindlastcompensatie

Het is onvermijdelijk: we moeten alternatieve energiebronnen aanboren én energie besparen. Internationale verdragen over de verbetering van ons leefklimaat versnellen die ontwikkeling. Ze maken ons bewust van de energieverspilling. Wie zo efficiënt mogelijk energie wil gebruiken, komt ook uit bij de kwaliteit van het verbruikte vermogen in een installatie. Als vakman moet je daarom aandacht schenken aan het blindvermogen.

Cos-Phi verbeteren

Cos-Phi geeft de verhouding aan tussen het werkelijk vermogen en het blindvermogen in een installatie. Naast het werkelijk vermogen moeten kabels, leidingen en transformatoren ook het blindvermogen transporteren. Blindvermogen ontstaat door inductieve belastingen zoals motoren, transformatoren en voorschakelapparaten voor verlichting.

Energie en kosten besparen

Een van de nadelen van blindstroom is dat er meer vermogen nodig is om een bepaalde hoeveelheid effectief gebruikte elektriciteit te leveren. Hoe hoger de Cos-Phi op een schaal tussen 0 en 1, hoe beter de efficiëntie. Dat bespaart energie, maar het scheelt ook in de energiekosten. Steeds vaker zullen netbeheerders extra kosten in rekening brengen voor het getransporteerde blindvermogen. Het verbeteren van de Cos-Phi is dus positief voor het milieu en voor de kostenbeheersing.

Blindlastcompensatie

De Cos-Phi kun je verbeteren met blindlastcompensatie. Deze bestaat uit een capacitieve belasting gevormd door een aantal aan elkaar geschakelde condensatoren. Meting en besturing zorgen ervoor dat de installatie altijd het optimale aantal condensatoren bijschakelt. Behalve condensatoren is het ook mogelijk om spoelen te plaatsen die met name hogere harmonischen uit het net filteren. De harmonischen veroorzaken veel energieverlies en een hoge belasting van de nulleiding. Hager biedt blindlastcompensatie aan in verschillende vormen. Die compensatie bestaat uit units van 75 tot 400 kVAR. Deze zijn volledig zelfstandig te plaatsen in een behuizing of geïntegreerd in onze univers of unimes verdelers.

Meer info? Klik hier!