Passend schakelmateriaal in omgebouwde brugwachtershuisjes

Wil je op een echt bij zonde re plek in Amsterdam overnachten, dan boek je een suite bij SWEETS hotel. Zij ontwikkelden een uniek hotel concept waarbij de gasten in één van de 28 ver schillende brugwachtershuisjes overnachten. Stuk voor stuk iconische gebouwen die tot hotel suites worden omgebouwd. Een bij zondere operatie, want de ruimte is altijd zeer beperkt en de verbouwing moet met respect voor de historie en architectuur gebeuren. Met hulp van de berker designs binnen het Hager schakelmateriaal is de juiste uitstraling van schakelaars en stopcontacten gegarandeerd.
SWEETS hotel is een concept dat in al 2012 is bedacht door Suzanne Oxenaar en Otto Nan, de oprichters van het Lloyd Hotel & Cultural Embassy, samen met het Amsterdamse architectuurbureau Space&Matter en projectontwikkelingspartner Grayfield. Zij werkten een plan uit voor een herbestemming van alle 28 brugwachtershuisjes. Deze waren door de centrale bediening van alle bruggen in Amsterdam overbodig geworden. “Met onze uitwerking wisten wij de bestuurders en ambtenaren in Amsterdam te overtuigen”, vertelt Suzanne Oxenaar. “Zij vielen voor onze aanpak, waarbij we met een toegewijd team van architecten, ontwerpers, bouwers en ambachtslieden, de brugwachtershuizen transformeren tot kleine hotelsuites.”

‘Snoepjes’ van hotelkamers

Sinds dit jaar zijn er 12 brugwachtershuizen als hotelsuite beschikbaar. De verbouwingsoperatie van de andere objecten is nog in volle gang en naar verwachting zijn eind 2019 praktisch alle beschikbare huisjes in gebruik. “Het zijn stuk voor stuk ‘snoepjes’ van hotelkamers waarin maximaal twee gasten kunnen overnachten. Maar die mensen bieden we dan ook een unieke ervaring. De brugwachtershuisjes staan praktisch altijd midden in een wijk, op prominente plekken. En niet alleen in het centrum, maar ook in West en in Noord. Zo brengen wij toeristen ook naar de minder bekende wijken in de stad, waardoor zij de winkels, de horeca en andere voorzieningen in die buurten kunnen ontdekken. Dat is”, vindt Suzanne, “een van de mooie, bijkomende voordelen van dit hotelconcept.”

Respect voor de historie

De verbouwing is in elke situatie een ware uitdaging. Niet één huisje is hetzelfde, en over het algemeen is het woekeren met de ruimte. “Voor elk huisje organiseren we een designpicknick, waarbij we met meerdere ontwerpers en architecten van Space&Matter, in een creatieve sessie alle mogelijkheden bespreken en in beeld brengen. Vaak is het een heel gepuzzel om het bed, de douche en andere voorzieningen erin te krijgen”, vertelt Suzanne. “De verbouwing moet ook met respect voor de historie en de sfeer van de vaak monumentale brugwachtershuisjes gebeuren. We willen de uitstraling versterken en de historische architectuur waar mogelijk benadrukken.”

Ondersteuning van bouwstijlen

Bij de ombouw zoeken de ontwerpers en architecten naar materialen die bijdragen aan de uitstraling. “Veel huisjes komen uit een specifiek tijdperk. Het oudste huisje, tegenover Carré aan de Amstel, dateert uit de 17de eeuw. Maar er zijn ook huisjes uit de periode van De Stijl of Amsterdamse School. Juist met details ondersteunen we deze bouwstijlen. Ik had al hele goede ervaringen met berker van Hager, bij de verbouwing van het Lloyd Hotel & Cultural Embassy. Ook in dit project blijken de collecties van berker goed te matchen. Zo hebben we in het oudste brugwachtershuisje, die bij Carré, voor een Delfts blauw afdekraam, een door Suit’d Suits op maat gemaakt ontwerp, gekozen. In combinatie met R.3 zwart geeft het schakelmateriaal deze hotelsuite ineens een hele exclusieve sfeer. Maar ook bij volgende verbouwingen biedt de berker-collectie veel aanknopingspunten en designs, waarvan we zeker gebruik zullen maken”, besluit Suzanne Oxenaar.