Inform@il Hager Domoticapartners,
juni 2013

Nieuwe KNX-TP producten voor verwarmingsaansturing en verwerking analoge signalen

Hager brengt een vijftal nieuwe KNX-TP producten op de markt, waarmee het aanbod verder gecompleteerd wordt op het gebied van verwarmingsaansturing en verwerking van analoge signalen.

Enkelvoudige inbouwactor voor elektrothermische kleppen, KNX-TP

TYB641A

Deze actor heeft één gestuurde uitgang om maximaal 2 elektrothermische kleppen, van verwarmings- of koelinstallaties, aan te sturen met een gezamenlijke stroomopname van max. 25 mA.

Zowel kleppen die in rusttoestand geopend zijn, als kleppen die gesloten zijn, kunnen worden gebruikt in combinatie met deze actor. De actor heeft tevens drie gescheiden potentiaalvrije binaire ingangen.

Eigenschappen:

 • Regeling: aan/uit, proportioneel
 • Cyclische statusmelding van actuele kleppositie
 • Noodprogramma bij busuitval
 • Alarmmelding in het geval van kortsluiting of overbelasting
 • Automatisch onderhoudsprogramma voor kleppen
 • Voeding enkel via KNX-buskabel

Inbedrijfstelling gebeurt met ETS-software. De actor is bedoeld om in permanente installaties in afgesloten inbouwdozen te worden ingebouwd, bij voorkeur dicht bij de te sturen klep.

Tweevoudige centrale fan coil actor 10 A, KNX-TP

TYF642F

Deze actor verzorgt de aansturing van maximaal 2 fan coil units. Deze units zijn voorzien van een ventilator met meestal 6 snelheden en twee buizen die warm of koud water voeren en verbonden zijn met een warmtewisselaar; kleppen regelen de toevoer van het water.

Aan/uit en proportionele regelingen worden ondersteund. Tevens bestaat de mogelijkheid enkel de ventilator te regelen, wat interessant is voor hotelkamers, leslokalen en kantoorruimtes.

In ongeprogrammeerde toestand en zonder KNX busspanning, kan de actor handmatig worden bediend, waardoor snel en onafhankelijk installatiechecks kunnen worden uitgevoerd.
Configuratie gebeurt met ETS-software.

De actor heeft een eigen voedingsspanning van 230 V, die aanwezig moet zijn om de uitgan¬gen te laten functioneren. Daarnaast is de actor aangesloten op de KNX-buskabel. De actor is bedoeld om op een DIN-rail te worden gemonteerd in gesloten compacte behuizingen of in verdeelkasten.

Zesvoudige verwarmingsactor, KNX-TP

TYF646T

Deze verwarmingsactor beschikt over 6 uitgangen om elektrothermische kleppen van verwarmings- of koelinstallaties aan te sturen (bijv. Heimeier 1835, Sauter MTX 116F200, Möhlenhoff AA 2001-00-1).

Eigenschappen:

 • Regeling: aan/uit, proportioneel
 • Proportionele regeling
 • Beveiligd tegen kortsluiting en overbelasting
 • Automatisch onderhoudsprogramma voor kleppen
 • Noodprogramma bij spanningsuitval
 • Cyclische statusmelding

Configuratie gebeurt met ETS-software. In ongeprogrammeerde toestand kan de actor getest worden in een W-installatie zonder KNX-busspanning. De actor heeft een eigen voedingsspanning van 230 V, die aanwezig moet zijn om de uitgangen te laten functioneren. Daarnaast is de actor aangesloten op de KNX-buskabel. De actor is bedoeld om op een DIN-rail te worden gemonteerd in gesloten compacte behuizingen of in verdeelkasten.

Viervoudige centrale analoge actor, KNX-TP

TYF684

De analoge actor ontvangt KNX-telegrammen en vormt deze om in analoge stroom- of spanningswaarden voor aansturing van bijv. verwarmings-, airco- en ventilatietechniek. D.m.v. instelbare parameters kan individueel gekozen worden voor spanning- of stroomsturing; ongebruikte uitgangen kunnen gedeactiveerd worden.

Uitgangsvariabelen kunnen door externe systemen in een geforceerde toestand worden gebracht. In combinatie met de “dim”functiedrukknop kan de actor als dimmermodule worden gebruikt.

De analoge actor heeft 24 V AC voeding nodig. Configuratie gebeurt d.m.v. ETS-software.

Viervoudige centrale analoge ingangsmodule, KNX-TP

TYF784

De analoge ingangsmodule is bedoeld voor de registratie en verwerking van onafhankelijke analoge sensorsignalen. Deze sensorsignalen worden omgezet en via de KNX-bus doorgegeven.

Voor iedere ingang kan een boven- en ondergrens worden ingesteld; bij het over-/onderschrijden van de grenswaarden vinden meldingen plaats. Grenswaarden kunnen tevens veranderd worden door aansturing met bijvoorbeeld een drukknop.

De analoge ingangsmodule heeft een 24 V AC voedingsspanning nodig. Configuratie gebeurt d.m.v. ETS-software.